k1 m2

Драги гости, драги пријатељи

Желимо вам срдачну добродошлицу на странице „Банатских образовних газдинстава"

Упознаћемо вас са  БАНАТСКИМ ОБРАЗОВНИМ ГАЗДИНСТВИМА – веома ускоро, новом ЕДУКАТИВНО-ТУРИСТИЧКОМ ПОНУДОМ.

NaslovnaКада дођете у Банат, један од начина да се упознате са његовом културом и традицијом је обилазак Образовног газдинства. На Образовном газдинству дочекаће вас срдачни и вредни домаћин који ће издвојити део свог времена да вас угости и да вам омогући да се кроз добру забаву и пријатан амбијент упознате са животном средином, производима и људима тог краја. За домаћина то неће бити проблем, пошто ће вам показати активности које обавља свакодневно, а за посетиоце оваква посета отклониће многе сумње, отвориће нова питања и пружити одговоре на она која нису ни знали да постоје и омогућиће им да спознају нешто више о подручју које посећују.

Посета Образовном газдинству омогућиће посетиоцима свих узраста да науче нешто више о пореклу и историји хране, еколошким методама производње хране, производњи пољопривредних производа, како и где живе животиње на газдинству, како се сади и негује воће и поврће. Све ово биће праћено добром забавом, дегустацијом и уживањем у природи и свежем ваздуху. 

 

 Mapvelikasr

 IlandzaВино, рекреација и уживање

На крајњем северу Делиблатске пешчаре, на ободу села Иланџа, налази се Банатски Бисер. Овај виноградарско-туристички комплекс пружа нови вид туризма, винског туризма и угоститељства. На газдинству ће вас дочекати љубазни домаћин Дејан Станковић са породицом.

Дејан Станковић се већ дужи низ година бави развојем свог газдинства у турисичке сврхе тако да постоји велики број активности који се може понудити посетиоцима – посета винарије и дегустираја вина, рекреација и спортски рибололов и уживање у предивној природи и домаћој кухињи...

Његово газдинство је својеврстан холдинг с обзиром да се бави производњом вина из сопственог винограда површине од 18 хектара, у саставу његовог газдинства је порибљено језеро намењено пре свега спортском риболову, а туристичко рекреативни садржаји око језера као што су ресторан, роштиљ, Пони клуб, бициклистичка стаза, плажа за купаче само још више употпуњују целокупни садржај.

Газдинство је оспособљено за једнодневни пријем школских екскурзија и факултативних излета. Располаже просторијама за пријем и едукацију посетилаца. Свим посетиоцима је обезбеђен ручак припремљен од традиционалних производа.

Понуда образовног газдинства обухвата:

1. Шетња по виноградима

Посетиоци ће моћи да посете винограде на којима се гаји више врста грожђа. Шетња ће бити пропраћена причом о грожђу и његовој нези да би се добило врхунско вино.

2. Дегустације најбоље селекције вина

Ова посета ће бити јединствена прилика да посетиоци пробају врхунско вино произведено по француској технологији. Уз радионицу на отвореном биће представљен сам процес производње вина. Након тога следи прича о значају вина са медицинског аспекта.

3. Обилазак језера

Посетиоци ће имати прилику да обиђу еколошки чисто језеро које је порибљено са неколико врста рибе. Шетња поред језера биће пропраћена причом о значају екологије за живот људи, али и о значају рекреативних активности у свакодневном животу.

Домаћин: Дејан Станковић

Првомајска 21, Иланџа

Телефон: +38160 36 08 013

 janosikУзгој и производња вишања

Образовно газдинство Јаношичанка се налази у близини Делиблатске пешчаре, у општини Алибунар, у месној заједници Јаношик. Само место је познато по мултикултуралности с обзиром да у њему живи велики број Словака.

Образовно газдинство Јаношичанка се дуги низ година бави узгојем вишања и производњом производа од вишања. Располажу великим воћњаком у коме узгајају различите сорте вишања. Вишње користе за производњу сокова, сирупа и слатког, као и за прављење разних слатих посластица по традиционалним рецептима.

Газдинство је оспособљено за једнодневни пријем школских екскурзија и факултативних посета. Располаже просторијом за пријем и едукацију посетилаца. Свим посетиоцима је обезбеђен ручак и освежење.

Доласком на газдинство, домаћин Викторија Колар упознаће вас са узгојем вишања – како се саде вишње, нега плода, врсте које постоје; Посетиоци ће моћи да се упознају са начином производње производа од вишања, али и да пробају производе који су сами направили.

Понуда образовног газдинства Јаношичанка обухвата:

1. Упознавање са вишњама

Посетиоци ће моћи да посете воћњак у коме се гаје различите сорте вишања. На практичном примеру демонстираће им се начин узгоја вишања – од садње дрвета, преко неге плода, до бербе зрелог плода. Све ово ће бити пропраћено причом о траидцији производње производа од вишања на овом газдинству.

2. Производи од вишања

Обилазак просторије у којој се припремају производи од вишње и упознавање са методом прављења производа. Дегустација производа од вишања уз причу о њеним лековитим својствима.

3. Мала школа припреме слатких посластица

Посетиоцима ће бити презентован традиционалан начин производње неке од посластица од вишања, да би касније и сами учествовали у прављењу исте. Конзумација припремљеног дезерта уз сок од вишања.

Домаћин: Виторија Колар

Едварда Кардеља 88, Јаношик

Телефон: +38162 17 66 829

E-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

 vrsacМини зоо врт

Подно Вршачких планина, на путу Вршац-Велико Средиште, породица Стефановић оформила је својеврсни зоолошки врт. Гледајући газдинство, на само три километра од строгог центра Вршца, на први мах туриста би могао да помисли да је стигао негде у дивљину. Али, то је само варка. На површини од око тридесетак хектара ограђеног простора, насељени су европски јелен и јелен лопатар, срне, дивље свиње и биволи.

Првобитна замисао брачног пара породице Стефановић била је да гаје јелене лопатаре за продају, али у томе нису успели јер се наш закон томе противи, па су дошли на идеју да направе својеврсни банатски сафари, јединствен у овом делу Европе. Да би зоо врт био још више занимљив, у плану је набавка муфлона, зечева и остале дивљачи карактеристичне за ове подневље.

Газдинство је оспособљено за једнодневни пријем школских екскурзија и факултативних посета. Располаже просторијом за пријем и едукацију посетилаца. Свим посетиоцима је обезбеђен ручак и освежење.

Понуда образовног газдинства Стефановић обухвата:

1. Упознавање са начином узгоја животиња на самом газдинству

Посетиоцима ће бити одржано предавање на отвореном о начину исхране животиња у летњим и зимским условима, пропраћено кратком причом о свакој животињи која се налази у овом мини зоо врту. Велики нагласак ће бити на најбројнијим становницима зоо врта, јеленима лопатарима, као и о првим примерцима ове јединствене расе који порекло вуку из брионске линије, за које Коста каже да су „плаве крви".

2. Обилазак мини зоо врта возићем и храњење животиња

Посетиоци ће имати прилику да се прошетају са домаћином кроз цели зоо врт како би на лицу места видели животиње у њиховом природном окружењу. Такође, постоји могућност, за оне који желе да пробају, и да нахране животиње. Шетња ће бити пропраћена причом о историји газдинства, почецима у стварању зоо врта и плановима за његово будуће проширење.

Домаћин: Невена Стефановић

26300 Вршац

Телефон: +38164 12 66 424

E-mail: stefanović@hemo.rs

 crkvaУзгој и производња аутохтоних врста

Салаш Кастинг, власништво Јовице Брадваревића, налази се на самом ободу Делиблатске пешчаре, у области Банатске Паланке, на обали Дунава. Салаш је постао надалеко познат 2008. године, када су на њему снимани кадрови за најскупљи српски филмски пројекат Свети Георгије убија аждаху.

У склопу салаша налази се фарма која се бави очувањем генетских ресурса у пољопривреди. То је еколошка фарма, на чијим пашњацима се узгајају подолшко говече и рацка овце, свиње мандулице, аутохтоне врсте стоке, које дају месо са високим садржајем протеина и ниским процентом масти. На Брадваревић фарми се производи високо квалитетна органска храна, Slov Food - млеко, сир и месне прерађевине, као и ракија од дуда.

Све животиње на газдинству се гаје уз традиционалну велику испашу система високе природне вредности пољопривредног система који обезбеђује очување биодиверзитета травњака уз специјални резерват природе Делиблатску пешчару.

Газдинство је оспособљено за једнодневни пријем школских екскурзија и факултативних излета. Располаже просторијом за пријем и едукацију посетилаца. Свим посетиоцима је обезбеђен ручак, припремљен од стране производа са газдинства, као и освежење.

Понуда образовног газдинства Брадваревић обухвата:

1. Упознавање са салашом

Посетиоци ће имати прилику да чују кратку причу о салашу, чија је историја дуга 200 година, као и да се прошетају просторијама салаша. Затим следи радионица о животу на селу где се пореде данашњи живот и средства која се користе за производњу пољопривредних производа са животом и средствима који су користили наши преци.

2. Пут од природе до трпезе"

У оквиру посете газдинству, посетиоци ће имати прилику да се упознају са пореклом и квалитетом аутохтоних раса које се узгајају на салашу. У склопу газдинства посетиоцима ће бити омогућено да виде где се држе и чиме се хране животиње. Посетиоци ће имати прилику да учествују у прављењу сира од млека рацка оваца. Након обиласка и упознавања са животињама на газдинству следи радионица на отвореном на којој ће бити демонстрирани домаћи производи са газдинства.

Домаћин: Јовица Брадваревић

Банатска Паланка, 26340 Бела Црква

Телефон: +38160 514 3820

E-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

 sumarakМали салаш – култура и традиција живљења

На непуних 40-ак километара од Панчева налази се место Шумарак, окружено нетакнутом природом специјалног резервата природе „Делиблатска пешчара". Овом предивном месту налази се образовно газдинство Филиповић. Ако желите да сазнате културу и традицију старих банатских газдинстава, како се некад живело, како се радило, шта се носило, посетите газдинство породице Филиповић.

Уколико желите да се упознате са културним баштинама Баната ово је право место које треба да посетите. Како домаћин Вера Филиповић каже: „То је Банат пре много година, место које осликава живот наших предака". Поред тога, на газдинству се узгајају домаће животиње, тако да ће посетиоци моћи да се упознају са начином живота, исхраном и узгојем животиња.

Газдинство је оспособљено за једнодневни пријем школских екскурзија и факултативних излета. Располаже просторијом за пријем и едукацију посетилаца. Свим посетиоцима је обезбеђен ручак, углавном припремљен од стране производа са газдинства.

Понуда образовног газдинства Филиповић обухвата:

1. Упознавање са културом и традицијом старих банатских газдинстава

Посетиоцима ће бити одржано предавање на отвореном о традицији живљења у Банату и биће представљена историја салаша. Затим следи практичан део који се састоји од обиласка салаша, приказа старих алата који су се користили за обраду земље и мале изложбе традиционалних ручних радова. Посетиоци ће на лицу места моћи да упореде садашњи начин живота на селу са традиционалним.

2. Контакт са животињама

Посетиоци ће имати прилику да се упознају са домаћим животињама које се узгајају на газдинству. Најпре следи обилазак штала уз причу о начину узгајања животиња на газдинству – начин исхране, производи који се добијају од животиња. Најмлађим посетиоцима ће бити омогућено јахање магарца. Након обиласка и упознавања са животињама на газдинству следи радионица на отвореном на којој ће бити демонстрирани домаћи производи са газдинства.

Домаћин: Вера Филиповић

Шумарак

Телефон: +38164 259 96 59

E-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

 
Овај сајт је направљен уз помоћ Европске уније. Садржај овог сајта је искључива одговорност Удружења грађана “Лидер плус Банатски Карловац” и не приказује нужно ставове Европске уније.
   gopa-logo