k1 m2

Dragi gosti, dragi prijatelji

Želimo vam srdačnu dobrodošlicu na stranice „Banatskih obrazovnih gazdinstava"

Upoznaćemo vas sa  BANATSKIM OBRAZOVNIM GAZDINSTVIMA – veoma uskoro, novom EDUKATIVNO-TURISTIČKOM PONUDOM.

NaslovnaKada dođete u Banat, jedan od načina da se upoznate sa njegovom kulturom i tradicijom je obilazak Obrazovnog gazdinstva. Na Obrazovnom gazdinstvu dočekaće vas srdačni i vredni domaćin koji će izdvojiti deo svog vremena da vas ugosti i da vam omogući da se kroz dobru zabavu i prijatan ambijent upoznate sa životnom sredinom, proizvodima i ljudima tog kraja. Za domaćina to neće biti problem, pošto će vam pokazati aktivnosti koje obavlja svakodnevno, a za posetioce ovakva poseta otkloniće mnoge sumnje, otvoriće nova pitanja i pružiti odgovore na ona koja nisu ni znali da postoje i omogućiće im da spoznaju nešto više o području koje posećuju.

Poseta Obrazovnom gazdinstvu omogućiće posetiocima svih uzrasta da nauče nešto više o poreklu i istoriji hrane, ekološkim metodama proizvodnje hrane, proizvodnji poljoprivrednih proizvoda, kako i gde žive životinje na gazdinstvu, kako se sadi i neguje voće i povrće. Sve ovo biće praćeno dobrom zabavom, degustacijom i uživanjem u prirodi i svežem vazduhu. 

 

 Mapvelikasr

 IlandzaVino, rekreacija i uživanje

Na krajnjem severu Deliblatske peščare, na obodu sela Ilandža, nalazi se Banatski Biser. Ovaj vinogradarsko-turistički kompleks pruža novi vid turizma, vinskog turizma i ugostiteljstva. Na gazdinstvu će vas dočekati ljubazni domaćin Dejan Stanković sa porodicom.

Dejan Stanković se već duži niz godina bavi razvojem svog gazdinstva u turisičke svrhe tako da postoji veliki broj aktivnosti koji se može ponuditi posetiocima – poseta vinarije i degustiraja vina, rekreacija i sportski ribololov i uživanje u predivnoj prirodi i domaćoj kuhinji...

NJegovo gazdinstvo je svojevrstan holding s obzirom da se bavi proizvodnjom vina iz sopstvenog vinograda površine od 18 hektara, u sastavu njegovog gazdinstva je poribljeno jezero namenjeno pre svega sportskom ribolovu, a turističko rekreativni sadržaji oko jezera kao što su restoran, roštilj, Poni klub, biciklistička staza, plaža za kupače samo još više upotpunjuju celokupni sadržaj.

Gazdinstvo je osposobljeno za jednodnevni prijem školskih ekskurzija i fakultativnih izleta. Raspolaže prostorijama za prijem i edukaciju posetilaca. Svim posetiocima je obezbeđen ručak pripremljen od tradicionalnih proizvoda.

Ponuda obrazovnog gazdinstva obuhvata:

1. Šetnja po vinogradima

Posetioci će moći da posete vinograde na kojima se gaji više vrsta grožđa. Šetnja će biti propraćena pričom o grožđu i njegovoj nezi da bi se dobilo vrhunsko vino.

2. Degustacije najbolje selekcije vina

Ova poseta će biti jedinstvena prilika da posetioci probaju vrhunsko vino proizvedeno po francuskoj tehnologiji. Uz radionicu na otvorenom biće predstavljen sam proces proizvodnje vina. Nakon toga sledi priča o značaju vina sa medicinskog aspekta.

3. Obilazak jezera

Posetioci će imati priliku da obiđu ekološki čisto jezero koje je poribljeno sa nekoliko vrsta ribe. Šetnja pored jezera biće propraćena pričom o značaju ekologije za život ljudi, ali i o značaju rekreativnih aktivnosti u svakodnevnom životu.

Domaćin: Dejan Stanković

Prvomajska 21, Ilandža

Telefon: +38160 36 08 013

 janosikUzgoj i proizvodnja višanja

Obrazovno gazdinstvo Janošičanka se nalazi u blizini Deliblatske peščare, u opštini Alibunar, u mesnoj zajednici Janošik. Samo mesto je poznato po multikulturalnosti s obzirom da u njemu živi veliki broj Slovaka.

Obrazovno gazdinstvo Janošičanka se dugi niz godina bavi uzgojem višanja i proizvodnjom proizvoda od višanja. Raspolažu velikim voćnjakom u kome uzgajaju različite sorte višanja. Višnje koriste za proizvodnju sokova, sirupa i slatkog, kao i za pravljenje raznih slatih poslastica po tradicionalnim receptima.

Gazdinstvo je osposobljeno za jednodnevni prijem školskih ekskurzija i fakultativnih poseta. Raspolaže prostorijom za prijem i edukaciju posetilaca. Svim posetiocima je obezbeđen ručak i osveženje.

Dolaskom na gazdinstvo, domaćin Viktorija Kolar upoznaće vas sa uzgojem višanja – kako se sade višnje, nega ploda, vrste koje postoje; Posetioci će moći da se upoznaju sa načinom proizvodnje proizvoda od višanja, ali i da probaju proizvode koji su sami napravili.

Ponuda obrazovnog gazdinstva Janošičanka obuhvata:

1. Upoznavanje sa višnjama

Posetioci će moći da posete voćnjak u kome se gaje različite sorte višanja. Na praktičnom primeru demonstiraće im se način uzgoja višanja – od sadnje drveta, preko nege ploda, do berbe zrelog ploda. Sve ovo će biti propraćeno pričom o traidciji proizvodnje proizvoda od višanja na ovom gazdinstvu.

2. Proizvodi od višanja

Obilazak prostorije u kojoj se pripremaju proizvodi od višnje i upoznavanje sa metodom pravljenja proizvoda. Degustacija proizvoda od višanja uz priču o njenim lekovitim svojstvima.

3. Mala škola pripreme slatkih poslastica

Posetiocima će biti prezentovan tradicionalan način proizvodnje neke od poslastica od višanja, da bi kasnije i sami učestvovali u pravljenju iste. Konzumacija pripremljenog dezerta uz sok od višanja.

Domaćin: Vitorija Kolar

Edvarda Kardelja 88, Janošik

Telefon: +38162 17 66 829

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

 vrsacMini zoo vrt

Podno Vršačkih planina, na putu Vršac-Veliko Središte, porodica Stefanović oformila je svojevrsni zoološki vrt. Gledajući gazdinstvo, na samo tri kilometra od strogog centra Vršca, na prvi mah turista bi mogao da pomisli da je stigao negde u divljinu. Ali, to je samo varka. Na površini od oko tridesetak hektara ograđenog prostora, naseljeni su evropski jelen i jelen lopatar, srne, divlje svinje i bivoli.

Prvobitna zamisao bračnog para porodice Stefanović bila je da gaje jelene lopatare za prodaju, ali u tome nisu uspeli jer se naš zakon tome protivi, pa su došli na ideju da naprave svojevrsni banatski safari, jedinstven u ovom delu Evrope. Da bi zoo vrt bio još više zanimljiv, u planu je nabavka muflona, zečeva i ostale divljači karakteristične za ove podnevlje.

Gazdinstvo je osposobljeno za jednodnevni prijem školskih ekskurzija i fakultativnih poseta. Raspolaže prostorijom za prijem i edukaciju posetilaca. Svim posetiocima je obezbeđen ručak i osveženje.

Ponuda obrazovnog gazdinstva Stefanović obuhvata:

1. Upoznavanje sa načinom uzgoja životinja na samom gazdinstvu

Posetiocima će biti održano predavanje na otvorenom o načinu ishrane životinja u letnjim i zimskim uslovima, propraćeno kratkom pričom o svakoj životinji koja se nalazi u ovom mini zoo vrtu. Veliki naglasak će biti na najbrojnijim stanovnicima zoo vrta, jelenima lopatarima, kao i o prvim primercima ove jedinstvene rase koji poreklo vuku iz brionske linije, za koje Kosta kaže da su „plave krvi".

2. Obilazak mini zoo vrta vozićem i hranjenje životinja

Posetioci će imati priliku da se prošetaju sa domaćinom kroz celi zoo vrt kako bi na licu mesta videli životinje u njihovom prirodnom okruženju. Takođe, postoji mogućnost, za one koji žele da probaju, i da nahrane životinje. Šetnja će biti propraćena pričom o istoriji gazdinstva, počecima u stvaranju zoo vrta i planovima za njegovo buduće proširenje.

Domaćin: Nevena Stefanović

26300 Vršac

Telefon: +38164 12 66 424

E-mail: stefanović@hemo.rs

 crkvaUzgoj i proizvodnja autohtonih vrsta

Salaš Kasting, vlasništvo Jovice Bradvarevića, nalazi se na samom obodu Deliblatske peščare, u oblasti Banatske Palanke, na obali Dunava. Salaš je postao nadaleko poznat 2008. godine, kada su na njemu snimani kadrovi za najskuplji srpski filmski projekat Sveti Georgije ubija aždahu.

U sklopu salaša nalazi se farma koja se bavi očuvanjem genetskih resursa u poljoprivredi. To je ekološka farma, na čijim pašnjacima se uzgajaju podolško goveče i racka ovce, svinje mandulice, autohtone vrste stoke, koje daju meso sa visokim sadržajem proteina i niskim procentom masti. Na Bradvarević farmi se proizvodi visoko kvalitetna organska hrana, Slov Food - mleko, sir i mesne prerađevine, kao i rakija od duda.

Sve životinje na gazdinstvu se gaje uz tradicionalnu veliku ispašu sistema visoke prirodne vrednosti poljoprivrednog sistema koji obezbeđuje očuvanje biodiverziteta travnjaka uz specijalni rezervat prirode Deliblatsku peščaru.

Gazdinstvo je osposobljeno za jednodnevni prijem školskih ekskurzija i fakultativnih izleta. Raspolaže prostorijom za prijem i edukaciju posetilaca. Svim posetiocima je obezbeđen ručak, pripremljen od strane proizvoda sa gazdinstva, kao i osveženje.

Ponuda obrazovnog gazdinstva Bradvarević obuhvata:

1. Upoznavanje sa salašom

Posetioci će imati priliku da čuju kratku priču o salašu, čija je istorija duga 200 godina, kao i da se prošetaju prostorijama salaša. Zatim sledi radionica o životu na selu gde se porede današnji život i sredstva koja se koriste za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda sa životom i sredstvima koji su koristili naši preci.

2. Put od prirode do trpeze"

U okviru posete gazdinstvu, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa poreklom i kvalitetom autohtonih rasa koje se uzgajaju na salašu. U sklopu gazdinstva posetiocima će biti omogućeno da vide gde se drže i čime se hrane životinje. Posetioci će imati priliku da učestvuju u pravljenju sira od mleka racka ovaca. Nakon obilaska i upoznavanja sa životinjama na gazdinstvu sledi radionica na otvorenom na kojoj će biti demonstrirani domaći proizvodi sa gazdinstva.

Domaćin: Jovica Bradvarević

Banatska Palanka, 26340 Bela Crkva

Telefon: +38160 514 3820

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

 sumarakMali salaš – kultura i tradicija življenja

Na nepunih 40-ak kilometara od Pančeva nalazi se mesto Šumarak, okruženo netaknutom prirodom specijalnog rezervata prirode „Deliblatska peščara". Ovom predivnom mestu nalazi se obrazovno gazdinstvo Filipović. Ako želite da saznate kulturu i tradiciju starih banatskih gazdinstava, kako se nekad živelo, kako se radilo, šta se nosilo, posetite gazdinstvo porodice Filipović.

Ukoliko želite da se upoznate sa kulturnim baštinama Banata ovo je pravo mesto koje treba da posetite. Kako domaćin Vera Filipović kaže: „To je Banat pre mnogo godina, mesto koje oslikava život naših predaka". Pored toga, na gazdinstvu se uzgajaju domaće životinje, tako da će posetioci moći da se upoznaju sa načinom života, ishranom i uzgojem životinja.

Gazdinstvo je osposobljeno za jednodnevni prijem školskih ekskurzija i fakultativnih izleta. Raspolaže prostorijom za prijem i edukaciju posetilaca. Svim posetiocima je obezbeđen ručak, uglavnom pripremljen od strane proizvoda sa gazdinstva.

Ponuda obrazovnog gazdinstva Filipović obuhvata:

1. Upoznavanje sa kulturom i tradicijom starih banatskih gazdinstava

Posetiocima će biti održano predavanje na otvorenom o tradiciji življenja u Banatu i biće predstavljena istorija salaša. Zatim sledi praktičan deo koji se sastoji od obilaska salaša, prikaza starih alata koji su se koristili za obradu zemlje i male izložbe tradicionalnih ručnih radova. Posetioci će na licu mesta moći da uporede sadašnji način života na selu sa tradicionalnim.

2. Kontakt sa životinjama

Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa domaćim životinjama koje se uzgajaju na gazdinstvu. Najpre sledi obilazak štala uz priču o načinu uzgajanja životinja na gazdinstvu – način ishrane, proizvodi koji se dobijaju od životinja. Najmlađim posetiocima će biti omogućeno jahanje magarca. Nakon obilaska i upoznavanja sa životinjama na gazdinstvu sledi radionica na otvorenom na kojoj će biti demonstrirani domaći proizvodi sa gazdinstva.

Domaćin: Vera Filipović

Šumarak

Telefon: +38164 259 96 59

E-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

 
Ovaj sajt je napravljen uz pomoć Evropske unije. Sadržaj ovog sajta je isključiva odgovornost Udruženja građana “Lider plus Banatski Karlovac” i ne prikazuje nužno stavove Evropske unije.
   gopa-logo